Fer balanç del “Girona, Temps de Flors” és un exercici habitual a la ciutat de Girona.

De lectures n’hi ha per a tots els gustos. I desde Compromís amb Girona en fem la següent.

-Hi havia més o menys flors al “Girona, Temps de Flors”?

Durant els 10 díes de l’exposició floral s’ha anat escampant el discurs, entre els visitants al “Girona.Temps de Flors”, que aquest any 2017 hi havia menys flors que en edicions anteriors. Un “rumor” que l’Ajuntament de Girona s’ha afanyat a desmentir amb l’argument que ha estat només una percepció, ja que hi ha hagut un 10’2% més de flors que a l’any 2016 (tot i que no queda clar si l’augment es refereix al nombre de flors o al pressupost per comprar-les).

I doncs, què es pensen? Que les hem comptat una a una, les flors? I tant que ha estat una percepció! Però quan una percepció la té tanta gent, serà perquè és una realitat…

Els primers díes del “Girona, Temps de Flors” han estat riuades de visitants que, com és lògic, han generats cues com rius als principals punts de visita de l’exposició floral.

Degut a l’elevat temps d’espera per poder veure els muntatges interiors com soterranis de la Catedral, Banys Àrabs, Serraïns i d’altres, moltíssima gent va decidir renunciar a entrar-hi i es va limitar a passejar pels muntatges exteriors i els espais menys visitats. I degut a que en aquests darrers espais hi havia menys flor que altres anys (la Catedral n’és el principal exemple), és normal que la percepció de gran part de les persones visitants hagi estat que “hi havia menys flors”.

Llavors, el principal motiu de la “percepció” desmentida per l’Ajuntament ha estat les interminables cues per a una gent que aterra al “Girona,Temps de Flors” amb visites programades, i el fomentar un turisme amb l’hora al cul que es mou sobre els raíls del decorat gironí…

El principal motiu és dificultar el gaudi de tots els muntatges florals degut al colapse del Barri Vell, la miopía de l’Ajuntament de Girona davant aquest fet i la seva incompetencia, o manca de voluntat, per dignificar el model d’exposició de flors.

Caldria, doncs, trobar la fòrmula per descongestionar l’escenari del “Girona, Temps de Flors” i racionalitzar l’afluència de visitants en benefici de gaudir l’exposició floral amb tots els seus matisos.

-Ha baixat l’assistència a la segona meitat del “Girona, Temps de Flors”?

Passejant pel Barri Vell el segon cap de setmana, semblava que l’afluència de visitants era menor que  els primers díes de mostra floral. Per què?

Segurament debia còrrer el “rumor” que a Girona no hi entrava ni una agulla i, tot i l’esplèndid dia que hi feia, més d’una persona va preferir altres ocupacions abans que ser una sardina més dins la llauna del Barri Vell.

Enmig de la gent hi havia espais lliures que deixaven veure l’empedrat dels carrers. I entre les persones que circulaven de muntatge a muntatge floral, s’escoltaven frases com “avui sí que s’hi està bé!”.

En set díes de diferència, del suposat “èxit” del col.lapse al gaudi ciutadà, la racionalitat i la mesura als carrers del Barri Vell.

-Què ens ha costat el “Girona, Temps de Flors” i quin retorn ha suposat per Girona?

És pràctica habitual de l’Ajuntament de Girona, difuminar les inversions i despeses vàries enmig de retorns directes, indirectes, diagonals i verticals.

I suposem que aquest “Girona, Temps de Flors” 2017 no en será una excepció…

Què ens ha costat als Gironins i Gironines la festa floral? A part dels 500.000€ pressupostats a l’inici d’any, quina despesa s’ha derivat de les tasques extra del personal Municipal durant els 10 díes d’exposició floral? Com es fa front a aquesta despesa extra Municipal? En quins conceptes concrets s’ha gastat el pressupost del “Girona, Temps de Flors”?

Aquestes serán unes xifres que, com a Girona no hi ha costum de fer liquidació pública i detallada del Pressupost Municipal de l’exercici anterior, costaran de conèixer. De fet.., no es coneixeran mai si no exigim que així sigui…

Però imagineu que en coneixem la despesa total…

Suposem que la següent pregunta seria: “i d’aquesta despesa, quin retorn real hi ha per la ciutat de Girona?” I aquí començaríem el debat de què és retorn a la ciutat i què és enriquir als lobbys turístics de torn. Un debat que potser aquí no toca…, però que algún dia s’ha de fer…

-Hi ha hagut presència real de l’exposició floral als barris de Girona?

Està bé posar al mapa del “Girona,Temps de Flors” algún punt de visita situat als barris “perifèrics” de la ciutat. Però estaria millor posar mitjans perquè la gent hi pugui arribar i, com és lògic, els puguin veure. Sinó, és pura anècdota per cumplir amb l’expedient.

Els diferents barris de Girona no volem figurar al plànol de “Girona, Temps de Flors” dins d’un requadre deslocalitzat, com si fossim les Ïlles Canàries de torn. Volem participar de la festivitat floral i, ja que hi som, participar del negoci, no?

 

Sabem que aquest Ajuntament de Girona només s’obrirà decididament als barris “perifèrics”, si en aquests barris hi obren, per exemple, negocis del grup Boira pels quals treballar i omplir caixes.

Però això segurament no passarà… I algún dia, la majoria de la ciutadania Gironina que, curiosament, resideix al voltant del Barri Vell, exigirà prendre part activa de la nostra festa primaveral.

A l’article sobre el “Girona, Temps de Flors” publicat recentment a Compromís amb Girona ( http://compromisambgirona.cat/cap-a-on-va-el-girona-temps-de-flors/ ) , enumerem un seguit d’indrets dignes de ser visitats a la nostra ciutat. Paratges naturals que podrían ser punts de visita florals, però que segueixen d’esquenes a l’actual model d’exposició floral.

-Possibles alternatives? Escampar l’exposició Floral al Parc de la Devesa.

Així doncs, i en la línea de diversificar la oferta floral, esponjar millor l’arribada del turisme, racionalitzar les aglomeracions i motivar la circulació fluïda de persones…  En la linia de dignificar l’exposició floral i evitar que no mori “d’èxit”… En la linia de fer que el “Girona, Temps de Flors” signifiqui festivitat pels Gironins i Gironines, enlloc de veure l’èxode dels residents davant l’ocupació turística en nom del “progrés i la recuperació económica” i el distanciament dels barris “exteriors”.

Es per tot això que, com ja exposem a l’article abans esmentat, proposem a l’Ajuntament de Girona que l’edició del “Girona, Temps de Flors” de l’any 2018 tingui en el Parc de La Devesa la seva principal exposició floral.

Perquè seguim sense entendre que el Parc urbà més gran de Catalunya, continui d’esquenes al “Girona, Temps de Flors”…

Seguim sense entendre que La Devesa passi desapercebuda davant les riuades de turistes que, de ben segur, desconeixen que ha estat declarada  bé d’interès nacional

Sense entendre com s’obvia La Devesa pel que, com a Parc, hauria de ser. Un gran espai de passeig i gaudi per les persones que la vinguin a visitar.

Així doncs, i com no s’entén, proposem l’obertura del “Girona, Temps de Flors” a La Devesa com a primer pas per escampar, de forma decidida, l’Exposició de Flors a la resta de barris de la nostra ciutat.

Segur que hi ha moltes propostes sobre el Girona,Temps de Flors…

Però si no s’escolten, es perdran abans d’arribar l’Estiu.

En seguirem parlant. Segur…