Fa uns quants anys que a Girona hi ha el debat ciutadà sobre la conveniència i el futur del “Girona Temps de Flors”.

La ciutadania Gironina, en gran part, ens estimem i sentim orgull per la nostra petita ciutat i ens agrada que altres persones coneguin els encants del nostre Casc Antic i es fascinin amb la diversitat dels nostres barris.
Com és lògic, encara ens agrada més ser nosaltres qui gaudim de la nostra ciutat… I “Girona, Temps de Flors” hauria de ser una bona oportunitat per fer-ho.
Però cada cop més, l’espectacle floral de Girona posa la mirada sobre el turisme vingut de fora i oblida a la gent que l’ha consolidat i l’ha fet créixer com a referencia de la primavera; la ciutadania de Girona.
Com pot ser que riuades de turistes vinguin a “Girona, Temps de Flors”, i els Gironins i Gironines ens en sentim exclosos?
Què pretén i cap a on va aquest model d’exposició de Flors?
Riuades de gent a pas de processó que no et deixen veure més enllà del clatell d’algú altre…
Cues interminables per poder fotografiar, amb presses, muntatges abstractes que no s’acaben d’entendre…
Més cues per poder fer un àpat, prendre qualsevol cosa, anar al lavabo o demanar un gelat…
Un Trenet Turístic que, al preu de 4’50€, et dona una volta per fora muralla davant la decepció d’uns viatgers que esperaven veure flors durant el trajecte…
Situacions d’estrés i impaciència que no permeten aturar-se a contemplar els regals arquitectònics, naturals i museístics de la nostra ciutat…

Cada cop més gent dins el mateix escenari, i un escenari que ja no aguanta més gent.
Ja ho preveu l’Ajuntament de Girona que els rius de gent que avui inunden la ciutat, demà poden desembocar a d’altres indrets més sensats amb el fenomen turístic?
Ja ho sap que està tirant pedres sobre la nostra teulada?
És moral prescindir de la gent que viu a Girona en els dies de màxim esplendor de la ciutat?
Quina ciutat estem oferint a les persones que visiten Girona, tant distant de la que coneixem nosaltres?
Quin codi ètic segueix un model turístic desbordat i que expulsa el veïnatge per fer negoci amb la gent que ens visita?

El model de “Girona, Temps de Flors” està saturat i, abans que esdevingui absurd, caldria repensar-lo.

I com a exemple de tot això, expliquem la següent situació real viscuda Diumenge 14 de maig de 2017 a les 12h del migdia durant “Girona, Temps de Flors”:
-A la baixada de Sant Feliu, en ple Barri Vell de Girona, un grup de turistes fotografiant el portal d’una casa en obres, dins del qual hi ha una cadira plena de pols amb una flor vermella a sobre.

“És absurd”, li diem. “Sembla que t’estàs fotent de tot plegat”. I llavors, el noi assenteix amb el cap i ens diu; “Exacte!”.

El portal no té cap distintiu que l’identifiqui com a punt de visita, però la gent que hi passa es va aturant per immortalitzar el suposat “muntatge floral”.
-La situació és ridícula, doncs es succeeixen els turistes que intenten interpretar allò que no té més interpretació que una flor sobre una cadira. I de cop se’ns acosta un noi amb un somriure a la cara que, després de reconèixer l’autoria del muntatge, ens pregunta la nostra opinió al respecte. “És absurd”, li diem. “Sembla que t’estàs fotent de tot plegat”. I llavors, el noi assenteix amb el cap i ens diu; “Exacte!”.
-Ens explica que viu a Girona i que està sobtat pel que està veient al “Girona, Temps de Flors”. Riuades de gent, carrers col·lapsava, cues interminables i cada cop menys flors per deixar pas a muntatges abstractes.
-Ens diu que ha anat a buscar una flor, l’ha posat sobre la cadira del portal en obres abans esmentat, i s’ha recolzat a la barana de pedra amb la seva família per observar què hi passava. I llavors, tot descollonant-se de riure, ha vist com de forma immediata persones s’hi van aturant per fotografiar un muntatge que bé podria simbolitzar l’absurditat a on, en molts aspectes, ha arribat el model de “Girona, Temps de Flors”.
-Acabem rient tots i totes de la situació, ens fem una foto amb l’obra i marxem amb el desig que algú posi una mica de seny per reconduir l’Exposició Floral de Girona.
Així doncs, quin será el futur del “Girona, Temps de flors”?
Queda clar que al Casc Antic de la ciutat ja no hi entra més gent, i que cal obrir les fronteres del “Girona, Temps de Flors” perquè el model d’èxit no esdevingui fracàs. L’exposició de Flors és un esdeveniment consolidat a la ciutat, però ha tocat sostre en quant a afluència de públic dins del mateix decorat i s’està allunyant d’uns Gironins i Gironines que cada cop el senten menys seu.
És per això que calen propostes que descongestionin el Barri Vell de Girona i permetin assumir, amb coherència i sentit comú, el continu creixement del “Girona, Temps de Flors”.

De propostes, segur que n’hi han… Només cal escoltar-les.
No creieu que Girona té espais naturals mereixedors de ser visitats, més enllà del seu Casc Antic?
La Devesa, per exemple… Les Ribes del Ter, Sant Daniel, les Hortes de Sta. Eugènia, l’Anella Verda, l’Onyar al seu pas per La Creueta, St. Ponç i Pedret… Els boscos de Palau i el Puig d’en Roca, Taialà, els jardins de Sant Narcís, Montjuïc i el riu Güell al seu pas per Can Gibert del Pla… La Torre Gironella, Campdorà, la font del Ferro i l’entrada a Les Gavarres des de Font de la Pólvora, Vila-Roja i Mas Ramada.

Queda clar que d’indrets no en falten a la nostra privilegiada ciutat, i que comptar amb tots ells no és cosa fàcil.
Però algun dia s’hauran d’obrir les portes al Barri Vell perquè hi pugui circular la gent, oi? I per fer-ho, només cal voluntat i posar-s’hi de veritat.

Així doncs, des de Compromís amb Girona volem fer una proposta a l’Ajuntament de la ciutat…
Que l’edició del “Girona, Temps de Flors” de l’any 2018, tingui en el Parc de La Devesa la seva principal exposició floral.
Perquè no s’entén que el Parc urbà més gran de Catalunya, continuí d’esquenes al “Girona, Temps de Flors”…
No s’entén que La Devesa passi desapercebuda davant les riuades de turistes que, de ben segur, desconeixen que ha estat declarada bé d’interès nacional…
No s’entén com s’obvia La Devesa pel que, com a Parc, hauria de ser. Un gran espai de passeig i gaudi per les persones que la vinguin a visitar.
Així doncs, i com no s’entén, demanem a l’Ajuntament de Girona que a l’any 2018 obri al Parc de La Devesa el “Girona, Temps de Flors”, com a primer pas per escampar, de forma decidida, l’Exposició de Flors a la resta de barris de la nostra ciutat.