Un cop passades les votacions dels Pressupostos Participats de Girona 2017, i com sempre fem des de Compromís amb Girona, farem balanç:

-La participació a les votacions dels Pressupostos Participats de 2017 ha estat del 4,39% dels cens. Una baixada de més d’un 2% respecte a les votacions de l’any 2016, que va ser del 6,49%, tot i haver ampliat el termini de votacions on-line fins a 13 dies (de l’1 al 13 de Juny).

Com pot ser que només 3.391 persones hagin votat als Pressupostos Participats de Girona i que, per tant,  73.918 persones hagin decidit no votar-hi? Com pot ser que el 96,51% del cens Gironí hagi decidit NO  “ficar cullerada al seu barri”?

-Els Pressupostos Participats 2017 han anat com han anat… Presses, irregularitats, improvisació, etc.

El “lubricant” presentat per l’Ajuntament de Girona per a tot això ha estat, com sempre, el fet de que “n’estem aprenent i que és important poder parlar de participació ciutadana”. Però al 2017, després de 5 edicions dels Pressupostos Participats ja celebrades, el fet de parlar-ne ja és “pantalla passada”. Ara cal voluntat de fer-ho bé.

Falta millorar el model aprofundint en el debat (la qual cosa no s’ha fet), i amb la humilitat necessària per part de l’Equip de Govern per escoltar. No només parar l’orella.., sinó escoltar. I per començar, cal prendre’s seriosament l’espai creat per fer-ho, la Comissió Mixta de ciutat, i dotar-la de dinàmiques de debat real i aprofundiment de les propostes presentades. Sense presses… Amb ambició i autocrítica.

S’ha ampliat el termini de votació a 13 dies, quan el temps a votar no és garantia d’augmentar la participació. La garantia és l’execució dels Projectes dels exercicis anteriors, ja que abans de pretendre l’augment de participació cal consolidar la gent que van votar l’any anterior, oi? La garantia és demostrar a la ciutadania que han participat altres anys, que la seva participació ha servit d’alguna cosa.  

-S’ha ofert a la ciutadania poder presentar propostes de manera particular, tot i que aquests ciutadans no tenen vot a les Assemblees de barri. I aquestes Assemblees han estat, en general, molt poc participades.

I, es clar… Aquesta dinàmica i formulació dels Pressupostos Participats no només divideix la ciutat en barris preocupats cadascú de casa seva, sinó que també genera divisions internes als propis barris motivades pels conflictes particulars i d’interessos econòmics.

-Així doncs, des de Compromís amb Girona demanem a l’Equip de Govern Municipal que deixi de banda el model actual de Pressupostos Participats, ja que ha quedat demostrat que va a la baixa i no fa justícia amb el que hauria de ser la participació ciutadana.

Demanem a l’Ajuntament de Girona que recuperi la proposta inicial que al 2013 va presentar la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ de Girona, i es posi a treballar en base a aquest model realment participatiu.

-Per aquelles persones que no en tingueu coneixement, heu de saber que la idea dels Pressupostos Participatius a la ciutat de Girona va nàixer de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ. Un espai ciutadà dinamitzat per membres de l’actual Compromís amb Girona, a on treballàvem colze a colze un conjunt ampli d’ Entitats i Col.lectius de la ciutat, amb l’objectiu comú de fomentar la participació ciutadana a Girona.

Fruït d’aquesta feina, i per primer cop a la ciutat, el teixit Associatiu de la ciutat de Girona va participar en temes fiscals. I representat per la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, va prendre part en la negociació dels Pressupostos Municipals de 2013 de la ciutat de Girona.

Va ser llavors quan, recolzats pels grups Municipals d’ICV-EUiA i la CUP, des de la MESA D’ENTITATS varem introduïr la proposta d’uns Pressupostos Participatius de Girona. 1 Mil.liò d’euros sotmesos a dinàmica participativa, perquè la ciutadania en decidís la seva despesa.

L’Ajuntament de Girona va accedir a que presentéssim una proposta concreta en forma de Reglament. I des de la MESA D’ENTITATS, els grups Municipals abans esmentats, la Federació d’Associacions de Veïns de Girona i la Xarxa pels Drets Socials de Girona, varem desenvolupar i consensuar un model de Pressupostos Participatius de Girona.

La proposta es va presentar davant les Associacions de Veïns de la ciutat i els Grups Municipals de l’Ajuntament de Girona, i va ser llavors quan la traïció es va fer visible…

L’Equip de Govern es va passar la proposta de la MESA D’ENTITATS per allà a on acaba l’esquena, i la va contraprogramar amb el model de Pressupostos Participats que hem conegut fins ara. Un model susceptible a fomentar el clientelisme Associatiu, farcit de contradiccions, aprovat enmig d’ irregularitats administratives i, com era la intenció del Govern de la ciutat, més fàcilment manipulable.

En fi… Això son coses del passat. Però va bé recordar-les per entendre el perquè ha fracassat el model de Pressupostos Participats impulsat per l’Ajuntament de Girona, i recuperar la proposta inicial de la MESA D’ENTITATS més ambiciosa i participativa.

Pot ser us preguntareu… Quina va ser la proposta de Pressupostos Participatius de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ de Girona? Doncs podeu consultar-la aquí (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/04/proposta-definitiva-mesa-dentitats-del.html ).

Així doncs, i amb la voluntat de no deixar perdre l’ oportunitat que Girona tingui uns Pressupostos realment participatius, instem a l’Ajuntament de Girona a que recuperi la proposta inicial proposada per la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ i la posi sobre la taula de la Comissió Mixta de ciutat de forma immediata. Una proposta a partir de la qual posar-se a treballar conjuntament, i la qual el Govern de la ciutat no hauria d’haver menystingut mai.

En definitiva… Els Pressupostos Participats de Girona, tal i com els hem conegut fins ara, han mort. I aquest any n’hem tingut l’evidència…

Ara toca que l’Equip de Govern Municipal ho reconegui, i que actui de forma decidida en benefici de la participació ciutadana. Però dependrà de la seva humilitat, voluntat i ambició, perquè així sigui.

Des de Compromís amb Girona en fem balanç i, com sempre, presentem una proposta…

I l’Ajuntament de Girona, què hi diu al respecte?